Kinek kell fizetnie az energetikai tanúsítványt?
Szolgáltatás

Kinek kell fizetnie az energetikai tanúsítványt?

Energetikai tanúsítvány: kinek kell fizetnie az energetikai tanúsítványt?

Az energetikai tanúsítvány fizetése mindig azon személyre hárul, akinek az elkészíttetés a feladata. Adásvétel során például az eladó dolga elkészíttetni és kifizetni is. Vétel során a tulajdonsoknak már rendelkeznie kell ezen energetikai tanúsítvánnyal. Fontos megjegyezni, hogy egy szakértő által kiállított szakvélemény 10 évig is érvényes lehet.

Energetikai tanúsítvány: kinek kell fizetnie az energetikai tanúsítványt? – egyéb esetek

  • Bérbeadás: Ez esetben is a bérbeadót terhelik a tanúsítvány kiállításának költségei. A kormányrendelet értelmében a bérlőnek mindenképp át kell vennie ezen szakvéleményt a bérbeadótól. Amennyiben ő nem rendelkezik a dokumentummal, úgy a saját költségén kell készíttetnie, legkésőbb a bérleti szerződés aláírásáig.
  • Használatbavétel: új épület építése esetén az építtetőre hárulnak a költségek. Az energetikai tanúsítvány megléte kötelező a használatbavételi engedélyezési és tudomásulvételi eljárások során.
  • Energetikai pályázat: energetikai pályázat esetén a tulajdonos állja az energetikai tanúsítvány költségeit. A pályázat kötelező melléklete a mérnöki nyilatkozat, valamint két darab energetikai tanúsítvány is.

Energetikai tanúsítvány: kinek kell fizetnie az energetikai tanúsítványt? – el lehet térni a fentiektől?

Természetesen, amennyiben a szerződőd felek úgy egyeznek meg, a mérnöki díj és az energetikai tanúsítvány elkészítésének díját a vevő/bérlő is kifizetheti.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük